Malac

Malac

balatoni gyerekprogramok malac TURCSI és MAZSOLA a törpemalacok: mint az igazi szerencsemalacok 2014.01.01-én születtek, testvérek Turcsi a kislány és Mazsola a „volt kisfiú”. 10 hetesen kerültek hozzánk, félős, bizalmatlan, de nagyon kíváncsi páros. A finom falatok hatására felbátorodnak és győz a kíváncsiság és a hasuk.
Legjobb barátjuknak a nyuszi lányokat választották.

balatoni gyerekprogramok malac A törpemalacot egyenes farkáról, mereven felfelé álló füleiről, kis méretéről lehet felismerni. Ám a törpemalacok külseje igen változatos, egyes fajtáknak ráncos az orruk, míg más fajták hosszú, sima orrúak. Hátuk általában egyenes, illetve kissé megereszkedett. Színük legtöbbször fekete, fekete-fehér, rózsaszínű, ritkán fehér. Méretük 12-50 kg-ig változhat, fajtától függően (pl. az amerikai fajták 25-50 kg-osak, a német fajták 12-35 kg-osak). 12-15 évig élnek. Ha megfelelő körülmények között tartjuk, akkor a törpemalacok ellenállnak a betegségeknek. Nem stressz-érzékenyek és nincsenek öröklött betegségei.

A törpemalacok nagyon tiszta, jólnevelt állatok, ennek ellenére nem feltétlenül kell a lakásban tartani őket. A kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a tágas kert a megfelelő hely számukra. Semmi esetre sem szabad őket zárt helyen tartani, mert azt nem viselik el. A kirekesztettséget sem szeretik. Szükségük van egy családra, vagyis emberekre, akik az anyai gondoskodást pótolják számukra. A törpemalacok nagyon ragaszkodó állatok.

balatoni gyerekprogramok malac Nagy mozgásigényűek. A törpemalacok előszeretettel rohangálnak, ugrándoznak a kertben. A lakásban tartás során a házi sertésre jellemző betegségektől szenvedhetnek, elhízhatnak.
Forró, nyári napokon szívesen vesznek fürdőt, ezért ha igazán jól akarjuk tartani, gondoskodjunk a fürdőzési lehetőségekről.

Kedvelt eleségei közé tartoznak az őrölt gabonafélék (árpa vagy zab), lucerna és a kukorica.
A betegségek elkerülése miatt ne adjunk édességet a törpemalacnak. Ha mindenképpen édességet szeretnénk neki adni, akkor inkább mazsolával, szárított gyümölcsökkel kényeztessük kedvencünket. A gyümölcsök közül adhatunk még almát is, de a körte, a dinnyeféléket is szereti.

>>> Képgaléria

Hozzászólások lezárva.