Kecske

Gyermekprogram állatsimogató Balaton A „szegény emberek tehene” – tartja a mondás. Mostoha körülmények között is tartható, rendkívül élénk, érdeklődő (az ettől eltérő viselkedés betegségre utal), a környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. Az egyik legjátékosabb haszonállatunk. A kecskegida, vagy gödölye (gödölyének hívják a kis lánykecskéket, míg gidának a fiúkecskéket) talán a legkedvesebb fiatal háziállat, még a gyermekekre is veszélytelen.

A kecske –akár a juh- az egyik legrégebben háziasított állatunk (őshonos fajtánk a „parlagi hosszúszőrű fajta” színváltozatai: alföldi fehér hosszúszőrű, jászsági szürke hosszúszőrű).

A gazdasági haszonállatok között egyedi a mindent hasznosító képessége, mindenevő. Olyan területek, mint a meredek kopárok, ugarok meg sem kottyannak nekik. Nagy területet bejár, mozgásigénye is óriási.

Gyermekprogram állatsimogató Balaton A kecskéket célszerű legeltetni, így a gazdája és az állat is jól jár, de óvjuk a gyümölcsfáinkat, mert megrágja a kérgét, ágat, leveleit. A nyájtartó képessége kicsi ezért legeltetik együtt a juhokkal. A juhoktól eltérően a jerkék rejtetten ivarzanak, és ezt előbb észreveszi a kecskebak, mint a kos. Ha nincs mód a legeltetésre, takarmányozása is megoldható. Napi 2-3 kg szénát vagy zöldet igényel, nyalósót állandóan biztosítsunk a számára. A közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja. Tegyük változatossá étrendjét különféle kerti gyomokkal, gyümölccsel, konyhai hulladékkal. Téli tartásra 1,5 kg széna 1 kg takarmányszalma, 2 kg takarmányrépa adagolása elegendő. Csemegeként bármikor káposztalevelekkel kedveskedhetünk neki. A karám előtti etetőzsebbe, ha káposztaleveleket helyezünk szinte biztos, hogy a látogatókkal személyes kapcsolatot teremt.

Gyermekprogram állatsimogató Balaton A kecske testtömegéhez viszonyítva tejtermelésben az élen jár. Már az ősidőkben felismertük a tej hasznosságát a táplálkozásba. Magyarországon is több generáció nőtt fel kecsketejen (legjobban pótolja az anyatejet). Mivel a kecske biztosa nem terjeszti a TBC kórokozóját, így a hőkezelés (pasztőrözés) előtti korban a kecsketej fogyasztása volt a betegség legbiztosabb elkerülésének módja. A teje rendkívül értékes könnyen emészthető vitaminokban A,- E,- K,- és C vitamin, ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern egészséges táplálkozásban.

Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek.
Szőre illetve bőre ipari nyersanyag. Még a trágyája is értékes.

>>> Képgaléria

Hozzászólások lezárva.