Galamb, gerle

Galamb

Családi program, gyermekprogram Jelenleg körülbelül 360 galambfaj ismeretes, melyek közül azonban Európában csak 6, Magyarországban pedig csak 3 faj él és több mint 80 magyar galambfajta van.

A galambot nagyobb társaságban padláson, dúcban vagy külön házakban tartják. Nősténye kora tavasszal 2 tojást tojik, melyet a hímmel felváltva 17-20 nap alatt költ ki. Párzása és költése egész nyáron át ismétlődvén, egy pár után 6-10 tojás, illetve fiók várható. Némely fajták azonban igen rosszul költenek.

A galamb a kultúra része: megjelenik a mitológiában, a keresztény vallásvilágban, a művészetekben, népművészetben, széles körű szimbolikus jelentéssel bír.

Kacagó gerle

Családi program, gyermekprogram Testhossza: 25-30 centiméter; a tojó 160, a hím 180 gramm körüli. Jellegzetes vonásuk a hold alakú gallér a nyak körül. Napjainkban már 40-nél is több színváltozata és 3 tollváltozata ismert. A selyem, kontyos, és homlokrózsás mellett ezek kombinációi is léteznek, a selyem-kontyos és a duplakontyos változat.

Ismertebb színváltozatai: vadas, szőke, fehér, mandarin, elefántcsont, tarka, rózsás. Hangja nagyon kellemes turbékolás és kacagás, melyeket a hím és a tojó egyaránt hallat. A nemeket viselkedés alapján különböztethetjük meg. Általában a hím gyakrabban turbékol és kacag, hangja erőteljesebb és hangosabb, mint a tojóé. A hím mellét kidüllesztve, hajlongva, lábaival topogva udvarol párjának, aki jóval csendesebb természetű.

Alaptakarmányuk búza, köles, fekete napraforgó, kukorica, fénymag, repce, cirokmag. Kínálhatjuk zöldeleséggel (pl.: tyúkhúr), vagy lágyeleséggel (pl.: reszelt alma és répa, főtt tojás). Nagyon fontos hogy ásványi anyagok, és apró kavicsok mindig legyenek előttük. Étrendjüket az ivóvízbe adott vitaminkészítménnyel is kiegészíthetjük.

>>> Képgaléria

Hozzászólások lezárva.