Birka

Gyermekprogramok BalatonKÁVÉ a KOS 2014. április 2.-a hajnalán született iker ellésből, anyja nem fogadta el, nem akarta etetni a csöppséget. Így egy kedves ismerősünktől kaptuk meg a kis kost 6 órásan. Kávé elég alacsony súllyal született, anyatejet csak egyszer kapott, így a szükséges kolosztrumhoz nem jutott hozzá. Etetését teljes tehéntejjel cumisüvegből kellett megoldani az első héten 3 óránként és még éjszaka is. A második héten már csak 4 óránként evett és a késő esti etetés után végig aludta az éjszakát és csak kora hajnalban követelte a tejadagját. Az adagokra nagyon kellett figyelni, mert ha csak egy kicsivel kapott többet akkor a hasmenés rögtön jelentkezett.
3 hetesen kezdett el ismerkedni a fűvel, kóstolgatta a növényzetet. Elkezdtük a vitamin és a vas pótlását.

MÁLNA, FOLTOS és FÉLŐS a 3 jerkénk 2014. április 6.-án hajnalban születtek, szintén hasonló történet, mint a Kávé-é, de őket egy másik juhászatból kaptuk. Szívesen befogadtuk a csöppségeket és ha már 1 báránykát etetni kell ott már belefér a következő 3 is. Így összeállt a kis nyájunk.

Gyermekprogramok BalatonJámbor, béketűrő, nem nagyigényű, és még az embert is elviseli a ház körül. A juh, ez az önműködő fűnyíróként is jól bevált hobbiállat valóságos főnyeremény. A hazai juhfajták őse a vad arkal juh (Ovis vignei arkal), melyet ükapáink gyapjáért, húsáért és tejhasznáért tartottak. Manapság is alapvetően haszonállatként tartják számon, bár egyre terjed hobbiállatként való tartása.

A juh kérődző állat és szinte a füvön is megél – ezért lett a gyengébb legelők első számú hasznosítója. Természetes körülmények között is könnyen szaporodik.
Tartásához tehát csak szénára, legelőre és egy száraz istállóra van szükség. Azonban amikor csak tehetjük, engedjük ki a legelőre, ugyanis a gyeplegelő a juhtartás alapja.

Ha kedveskedni szeretnénk az állatnak, adjunk neki répát, almát mert nagyon szereti.

>>> Képgaléria

Hozzászólások lezárva.